Clasificarea rasei:
Marele danez este un membru al cainilor de lucru. Au fost folositi la origine pe post de caini de razboi si pentru vanatoarea mistretilor, cerbilor, lupilor si a altor animale mari de vanat. In prezent sunt intalniti pe post de companioni si caini de paza.
Reguli de hranire:
Hranirea acestei rase poate fi destul de considerabila atat in ceea ce priveste cantitatea cat si costul. Suplimentele de calciu ca si alt fel de suplimente vor fi evitate cu exceptia in care sunt indicatii precise din partea crescatorului. Prea multa sau prea putina cantitate din tipul gresit de hrana se poate evidentia in probleme de crestere ce nu vor fi observate pana cand cainele nu ajunge la o varsta mai mare.
Media de viata:
intre 9-15 ani. Media de viata poate fi oriunde intre 5 si 10 ani. Unii caini traiesc mai mult sau mai putin decat aceste date. Au fost cazuri inregistrate de 14 ani de viata.
Media de pui fatati:
8. Marele danez are in general cuiburi mari, numarul de 8 catei fiind media, desi s-au intalnit frecvent cuiburi mai mari.
Descrierea fizica generala:
Marele danez este un caine de talie mare, foarte musculos si puternic. Capul este rectangular si lung in aparenta. Au o blana scurta si deasa. Cainele da aparenta de a fi foarte nobil si demn.
Inaltimea femelei este cuprinsa intre 71 cm min si 76 cm maxim, iar a masculului intre 76 cm minim si maxim 81 cm.
Greutatea femelei este de minim 46 kg si maxim 54 kg iar a masculului de minim 54kg si maxim 62 kg.
Marimea: uriasa.
Inaltimea si greutatea: la varsta de peste 18 luni inaltimea minima a masculilor trebuie sa masoare 76 cm la greaban cu o greutate de 54 kg. Catelele, la aceeasi varsta, trebuie sa masoare minim 71 cm la greaban si sa aiba o greutate de 46 kg.
Boli:
toti cainii cu pieptul adanc sunt predispusi la boala stomacului acut si al torsiune gastrica. Trebuie luate precautii legate de regimul de hranire pentru a preveni aparitia subita a acestei boli. Cei mai multi caini mari sufera de displazie de sold care poate fi tinuta uneori sub control printr-o hranire de buna calitate si exercitii controlate. Au tendinta de a avea probleme cu atropia retinala progresiva ce poate duce la orbire. Aceasta este o boala genetica, purtatorii fiind inlaturati de la reproducere. In momentul in care doriti sa cumparati un pui cereti certificatele de sanatate ale parintilor pentru a verifica analizele ochilor si ale soldului acestora.
Boli curente: epilepsie, cancer osos, tiroida limfatica.
Istoric
: caini asemanatori cu marele danez au fost vazuti in desenele din mormintele egiptene datate din anul 2200 a.Cr. aveau picioare mai scurte si semanau cu mastivi la corp. Acest tip de caini au fost raspanditi in diferite tari prin intermediul comerciantilor. In Germania rasa s-a dezvoltat in continuare ajungand la cainele pe care il cunoastem in prezent. Se crede ca tipul mastiv original a fost incrucisat cu un ogar pentru a-i da agilitatea zvelta a cainelui cunoscut de noi ca fiind marele danez. Au fost folositi mai intai ca instigatori la tauri apoi, in 1592, au inceput sa fie folositi de nobilime la vanatoarea de mistreti. In anii 1800 a fost un caine foarte popular si a fost folosit de marii latifundiari la vanatoarea vanatului de talie mare. Primul club al marilor danezi a inceput in Marea Britanie in 1885 in S.U.A. luand fiinta 4 ani mai tarziu.
Inteligenta
: este o rasa inteligenta care alaturi de un stapan experimentat poate fi dresat pentru munca de protectie. Intrucat cresc foarte repede devenind caini foarte mari, dresajul trebuie sa inceapa cand sunt tineri, munca de dresare trebuind sa fie consecventa. Ca si catelusi necesita multa socializare si dresaj.
Caracteristicile de expozitie:
capul trebuie sa fie puternic, lung si sa fie turtit intre urechi. Trebuie sa aibe un bot puternic, bont si falci puternice cu o muscatura perfecta in foarfeca. Radacina nasului trebuie sa fie lata. Ochii trebuie sa fie de marime medie si intunecati. Urechile vor fi triunghiulare, asezate sus si indoite in jos. Gatul va fi lung, puternic si bine arcuit. Pieptul trebuie sa fie foarte adanc iar linia spatelui puternica si dreapta. Picioarele din fata trebuie sa arate drepte si puternice, picioarele posterioare trebuie sa fie foarte bine musculoase si puternice. Labele trebuie sa fie compacte cu degete bine arcuite si grupate. Coada va fi groasa la baza si subtiata pana la un punct, asezata sus si purtata la acelasi nivel cu corpul. Coada nu trebuie niciodata sa fie incovrigata sau purtata pe spate. Blana va fi scurta si deasa. Miscarea trebuie sa-I permita sa atinga solul bine. Capul va fi purtat ridicat. Culorile preferate pentru expozitii sunt cafeniu, albastru, negru, cu pete intunecate pe un fond cenusiu sau rosiatic, arlechin.
Tara de origine:
Germania
Energie
: medie
Antrenament:
40-60 minute pe zi. Marele danez nu necesita atat de multe exercitii pe cat indica talia. Le plac exercitiile si vor fi fericiti sa mearga inpreuna cu familia in activitatile exterioare. De asemenea le place sa stea in fata focului, bucurandu-se orice mangaiere disponibila. Exercitiile trebuie acordate in cantitati limitate in timpul perioadei de crestere intrucat prea multe pot cauza probleme osoase, articulare si musculare.
Predispozitie la stres daca este lasat singur
: medie.
Protectie personala:
ridicata.
Potrivire ca si caine de paza:
ridicata.
Risc de a speria oile:
mediu.
Tendinta de a latra:
scazuta.
Usurinta la transport:
scazuta.
Compatibilitate cu alte animale:
medie.
Caractere generale si temperament:
Marele danez este un caine inteligent si afectuos. Pot deveni foarte apropiati si loiali familiei si prietenilor de familie apropiati care sunt vizitatori frecventi. Se inteleg bine cu ceilalti caini, animale de companie si copii. Se potrivesc perfect unei familii active. Sunt rapizi in a alerta familia de apropierea vreunui strain de teritoriului sau, intrucat sunt caini excelenti de paza, desi nu latra foarte mult. Trebuie sa fie socializati si dresati de la o varsta mica.
Marimea blanii:
scurta/neteda
Cerinte de ingrijire a blanii:
o data pe saptamana.
Tundere:
nu este cazul.
Ingrijirea blanii:
blana este scurta si densa. Pot fi periati folosind o manusa de cauciuc indepartand astfel parul mort de pe corp.
Culoare:
Marele danez poate fi cafeniu, albastru, negru, cu pete intunecate pe un fond cenusiu sau rosiatic, arlechin.
Naparlit:
redus